Skoči na glavno vsebino

Na podružnični šoli v Ledinah že vrsto let gojimo gledališko dejavnost. Učence je k igri spodbujala tudi gledališka skupina Mame, v kateri so starši uprizorili kar nekaj predstav za naše otroke. Naši šolarji so ob različnih priložnostih pripravljali predstave.

Z gledališkimi predstavami smo se začeli resneje ukvarjali leta 2009, ko je podružnica Mlinše v okviru strokovnega posveta Društva učiteljev podružničnih šol organizirala prvo srečanje za  gledališke skupine podružničnih šol z naslovom DEDIŠČINA NAŠEGA KRAJA NA GLEDALIŠKEM ODRU.

Od takrat smo z izjemo koronskih let, vsako leto pripravili predstavo, s katero smo nastopili na gledališkem srečanju na Mlinšah, ki je postalo tradicionalno. Letos srečanje poteka kar na štirih podružničnih šolah. Veliko informacij smo dobili, ko smo si ogledovali predstave drugih podružničnih šol, veliko smo se naučili z vsako novo predstavo, svoje znanje smo bogatili z nastopi pred domačim občinstvom, nekajkrat smo tudi gostovali.

Nastopili smo tudi na Srečanju otroških gledaliških skupin v Idriji, kjer nam je strokovna ocenjevalka dala zelo dobre predloge, kako še izboljšati naš nastop. Tako je bilo tudi letos, ko smo spet nastopili tudi na tem srečanju. V Kulturni dvorani v Spodnji Idriji smo z velikim veseljem igrali vrstnikom z matične šole.

Letošnja že druga gledališka predstava učencev podružnične šole Ledine  je Magnetni deček. Jeseni so ob 140-letnici naše šole učenci že naštudirali in igrali predstavo Šola nekoč in danes. Predstavo Magnetni deček so učenci prvič igrali v Ledinah, pred domačo publiko.

Mentorica Tjaša Gnezda je zaslužna za pravi razcvet gledališča na naši podružnici. Učence zna navdušiti in naučiti vseh potrebnih veščin igralstva, da so na koncu nagrajeni z bučnim aplavzom, s številnimi pohvalami pa tudi s kakšno zadrego publike, ki jo znajo navihano pričarati s svojim nastopom.

Priprava in realizacija gledališke predstave zahteva veliko razmišljanja, priprav in vaj. Veliko rekvizitov in scene izdelajo učenci na tehniškem dnevu, veliko dela pa moramo opraviti tudi učitelji, saj učenci vsega še ne zmorejo. Rešitve morajo biti take, da nam omogočajo transport iz ene lokacije na drugo ter da prenesejo vsa prestavljanja.

Če vsem tem izzivom dodamo še prostorsko stisko naše šole, izzivi kar hitro prerastejo ustvarjalne možnosti. A mi se ne damo!

Naslednjič si lahko Magnetnega dečka ogledate na podružnični šoli Vrh Svetih Treh Kraljev, kjer bo 17. aprila 2024, potekalo 13. gledališko srečanje podružničnih šol Slovenije Majhno je lepo.

Zapisala: Ivica Šemrov

(Število obiskov: 52)
Dostopnost