Jedilnik

INFORMACIJE O POSTOPKIH ZA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI ŽIVIL

V skladu z zahtevami Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom (Uradni list RS št. 6/2014) vas obveščamo, o postopkih za zagotavljanje varnosti živil, ki jih izvajamo na šoli:

Na jedilniku so ob jedeh z rumeno barvo označene snovi, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost.

1. Žita, ki vsebujejo gluten, zlasti: pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo

b) maltodekstrinov na osnovi pšenice

c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena

d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora

2. Raki in proizvodi iz njih

3. Jajca in proizvodi iz njih

4. Ribe in proizvodi iz njih, razen:

a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide

b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in

vina

5. Arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih

6. Zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob

b) naravne zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-

tokoferola

c) acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje

d) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolo v iz sojinega olja

e) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja

7. Mleko in mlečni proizvodi(ki vsebujejo laktozo), razen:

a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora

b) laktitola;

8. Oreški in sicer: mandlji (Amygdalus communis L), lešniki (Corylus avellana), orehi (Juglansregia), indijski oreščki (Anacardium occidentale), ameriški orehi (Cary illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), brazilski orešč ki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora

9. Listna zelena in proizvodi iz njega

10. Gorčično seme in proizvodi njega

11. Sezamovo seme in proizvodi iz njega

12. Žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2, ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživa nje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev

13. Volčji bob in proizvodi iz njega

14. Mehkužci in proizvodi iz njih

Dietni obroki za učence se pripravljajo individualno na osnovi dostavljenega v veljavnega zdravniškega potrdila uradne medicine in v skladu z internimi navodili šole. Učencem z alergijami oziroma preobčutljivostmi pripravljamo obroke z ustrezno zamenjavo jedi, ki ne vsebujejo alergenov.

Dostopnost