Skoči na glavno vsebino

S šajblčkom seveda!

V ČETRTEK 21.10 vam bomo pomagali napolniti prazne šajblčke ali kozarčke z ekološkim polnilom iz odpadnega jedilnega olja.

Polnjenja se lahko udeležite v četrtek 21.10. med 14:00 in 15:30 uro,

na dvorišču med šolo in vrtcem, v primeru slabega vremena pa pred vhodom v šolo

Za pripravo okolju prijazne sveče potrebujete le šajblčk, manjši kozarec ali skodelico, ki jo boste lahko večkrat uporabili.

POLNJENJE ŠAJBLČKOV IN KOZARCEV Z ODPADNIM JEDILNIM OLJEM

Bliža se 1. november, dan ko se spominjamo naših pokojnih. V Sloveniji se na ta dan vsako leto prižge več kot 10 milijonov sveč, ki predstavljajo veliko obremenitev okolja. Prižiganje sveč je del dolgoletne tradicije, ki se ji ni potrebno odreči. Namesto plastičnih parafinskih sveč, ki jih običajno uporabljamo na grobovih, lahko za počastitev pokojnih uporabimo tudi do okolja prijaznejše rešitve.

Čeprav je sveče mogoče uspešno reciklirati, 6000 ton odpadnih nagrobnih sveč predelovalcem povzroča mnogo težav. Za njihovo proizvodnjo in predelavo se uporabi mnogo naravnih virov. Veliki kupi odpadnih sveč v zbirnih centrih komunalnih podjetji pa so lahko tudi vzrok za požare. Leta 2017 je v Ljutomeru tako zgorelo 750 ton sveč parafina in plastike.

Zato, da bi spodbudili do okolja bolj prijazen način počastitve pokojnih je ekipa Prijazni do okolja v sodelovanju z OŠ Spodnja Idrija pripravila polnjenje šajblčkov in kozarcev s pripravkom iz odpadnega jedilnega olja.

S trajnostnimi svečami boste pomagali zmanjšati količino plastike, energijo potrebno za proizvodnjo in reciklažo plastičnih parafinskih sveč in se izogniti težavam pri ravnanju z odpadnim oljem.

(Število obiskov: 91)
Dostopnost