Skoči na glavno vsebino

Z obeležitvijo Svetovnega dneva duševnega zdravja, posebno pozornost namenimo našemu doživljanju, čustvovanju in mišljenju.

Duševno zdravje je pomemben del celote, ki človeku in družbi omogoča optimalen razvoj in napredek, zato je njegovo ohranjanje pomembno tako za vsakega posameznika, kot tudi za človeštvo kot celoto. V zadnjih letih nas na področju javnega zdravja –  epidemioloških razmer, naravnih katastrof, socialnih in ekonomskih neenakosti, nasilja ter dolgotrajnih konfliktov – spremljajo izjemne razmere, ki neposredno ogrožajo naše duševno zdravje in blaginjo. Zato je ozaveščanje o vzpostavljanju zdravih medosebnih odnosov in o nudenju psihološke opore, še toliko bolj pomembno.

Radi bi poudarili, da lahko drug za drugega storimo največ tako, da pokažemo zanimanje, da prisluhnemo in na ta način pokažemo, da nam je mar. Vsakdo kdaj potrebuje pogovor, zato poskrbimo, da bodo naša ušesa čim večkrat na voljo. Poleg tega, da prijateljem prisluhnemo, pa je pomembno tudi, da jih znamo v situacijah, ki povzročajo skrbi, stiske in neprijetne občutke, usmeriti tja, kjer lahko dobijo ustrezno podporo. Tudi s tem namenom bo Šolska skupnost, ki deluje v okviru Otroškega parlamenta, pripravila kotiček, kjer bomo delili informacije o tem, kje in na kakšen način lahko poiščemo pomoč, kadar jo potrebujemo.

Vabljeni tudi, da si na šolski spletni strani, v zavihku Svetovalna služba preberete vire, ki tovrstno pomoč in podporo nudijo brezplačno.

Želimo vam uspešen dan in veliko dobrih pogovorov!

Zapisala: Deja Čuk Hadalin

(Število obiskov: 99)
Dostopnost