Skoči na glavno vsebino

Po koncu prve svetovne vojne in nastanku novih držav se je pojavilo vprašanje: kako pravično začrtati državne meje?

Usoda slovenskih meja se je določala z različnimi pogodbami in mirovnimi sporazumi. Slovenci so se že od vsega začetka borili, da bi novo nastale meje potekale po narodnostnih mejah.

Pomemben boj je potekal tudi na severni  meji, kjer je glavno vlogo odigral Rudolf Maister s svojo vojsko. V noči na 23. november 1918 je s soborci razorožil t. i. zeleno gardo nemških vojakov, ki so predhodno Maribor z okolico razglasili za del Nemške Avstrije. V spomin na ta dogodek od leta 2005 praznujemo državni praznik Rudolfa Maistra.

Pogosto prazniki, ki niso dela prosti, zbežijo mimo nas brez pravega spomina, zato smo se na Osnovni šoli Spodnja Idrija odločili, da se letošnjemu prazniku Rudolfa Maistra nekoliko bolj posvetimo. V goste smo povabili člane Domoljubnega društva generala Rudolfa Maistra Žiri, ki je eno izmed 28 društev Zveze društev General Maister, katerih glavno poslanstvo je ohranjati spomin na generala Maistra in druge zaslužne borce za severno mejo. Učence osmih in devetih razredov sta po pripravljeni razstavi popeljala člana društva Janez Jereb in Tone Bogataj. Tako smo se pobližje spoznali z delovanjem Rudolfa Maistra, organizacijo njegove vojske in dogodki, ki so se odvijali na današnji dan pred 105 leti. Žirovsko društvo poseben poudarek namenja iskanju mož, ki so se borili pod taktirko generala Maistra in prihajajo iz nam bližnjih krajev, kot so: Žiri, Poljane, Škofja Loka, Železniki. Raziskovanje se razširja tudi na idrijsko področje. Maistrovo umetniško plat so nam osvetlili učenci z recitiranjem njegovih pesmi.

Če ste letošnji praznik zamudili, bo priložnosti za spomin na borce za severno mejo v prihodnje še veliko. Vlada je namreč leto 2024 razglasila za Leto generala Rudolfa Maistra, saj prihodnje leto obeležujemo 150. obletnico rojstva in 90. obletnico smrti generala in pesnika Rudolfa Maistra.

Zapisal: Andrej Bončina

(Število obiskov: 159)
Dostopnost