Skoči na glavno vsebino

V petek, 19. 11. 2021, je bil na Osnovni šoli Spodnja Idrija, Slovenski tradicionalni zajtrk. Kot vsako leto, se je šola tudi letos pridružila vseslovenskemu projektu, ki promovira lokalno pridelana živila.

Letos je tradicionalni zajtrk potekal pod geslom: »Zajtrk s sadjem – super dan!«.

Tradicionalni zajtrk je sestavljen iz domačega kruha, ki je bil tokrat iz Kmetije na Kalu iz Idrijskih krnic, masla in mleka, ki sta bila pridelana in predelana na Kmetija na Krnicah, lokalno pridelanega medu iz Idrije (Martin Kolenc) in slovenskih slastnih jabolk.

Poleg zajtrka so potekale tudi dejavnosti na temo TRAJNOSTI, ki sovpada z lokalno pridelano hrano. V razredih so potekale različne delavnice na temo:

  • sadje in zelenjava v različnih letnih časih,
  • delo z zemljevidi (od kje je naš zajtrk),
  • računanje ogljičnega odtisa,
  • pridelava sadja na drugih koncih sveta,
  • pogovor o hrani, hranilih,
  • in drugo..

Poleg tega smo si želeli, da bi otroci trajnost resnično uporabili tudi v praksi. V smernice za trajnostni razvoj družbe, je vključeno tudi zmanjševanje odpadkov. Učenci so zato malico pospravili v posodice, ki so jih prinesli od doma in poskrbeli, da nismo ustvarili odpadkov. Ker so imeli obilen zajtrk so malico lahko odnesli domov.

Da bi celoten dan v šoli deloval trajnostno in predvsem tradicionalno slovensko naravnan, smo za kosilo ponudili še slovensko tradicionalno kosilo, ki je bilo sestavljeno iz kislega zelja in domače ocvirkov’ce, spečene v šolski kuhinji, za popoldansko malico pa kislo mleko z medom iz mlekarne Planika.

Dan je bil torej lepo trajnostno obarvan in z zajtrkom smo privabili ogromno nasmehov otrok, kar pa je naš cilj vsak dan!

(Število obiskov: 54)
Dostopnost