Skoči na glavno vsebino

Stročnice so v skupini živil, ki jih v Sloveniji ne uživamo zadosti. V prehranski piramidi jih najdemo med beljakovinami, kot tudi meso, mesne izdelke, ribe, mleko in mlečne izdelke ter druga živila. Poleg beljakovin vsebujejo tudi vedno potrebne prehranske vlaknine, vitamine, minerale in imajo nizek glikemični indeks (https://nutris.org/prehrana/abc-prehrane/splosno/223-glikemicni-indeks.html).

Mednje štejemo: fižol, čičeriko, lečo, sojo, grah..

Razlogov, da ne posegamo večkrat po stročnicah izvirajo tudi iz tega, da nas napenjajo zato imate spodaj navedeno, kako se temu izogniti.

Metode kuhanja stročnic

Najbolj zanesljiv način je, da del teh neprebavljivih snovi izcedimo. Deluje na katero koli stročnico. Poznamo hladni, dolgotrajnejši in krajši, vroči način; pri prvem naredimo, kar že vsi znamo, tudi zaradi hitrejšega kuhanja: čez noč jih namočimo, zjutraj pa vodo odlijemo, speremo in v sveži vodi temeljito skuhamo.

Znanstveniki so ugotovili, da je treba namakati najmanj 12 ur. Drugi: stročnice počasi pripeljemo do vretja, ugasnemo plin in pustimo, da se eno uro namakajo v kropu, nakar ga odlijemo in kuhamo naprej. Naslednji način: izbiramo prave stročnice. Manj snovi, ki nam bodo povzročale težave, vsebujeta čičerka in leča, več pa soja in fižol. Ampak to je samo teorija – v praksi je to zelo individualna zadeva, vsak jih prenaša drugače.

Zavedamo se, da otrokom, zaradi specifične strukture, stročnice niso najbližje, so pa zelo pomemben vir hranil, posebno v njihovem obdobju, za rast in optimalen razvoj. Da bi jim še vi lažje približali nekatere stročnice, vam spodaj delimo recepte, za izdelavo jedi iz stročnic.

LEČINA ENOLOČNICA

  • ​500 g rjave leče,
  • 3 korenčki,
  • 1 čebula,
  • 1 steblo zelene,
  • 2 krompirja,
  • 2 stroka česna,
  • 2 žlici paradižnikove omake,
  • začimbe: kurkuma, mleti ingver, kumina, cimet, dimljena paprika,
  • 5 poprovih zrn ,
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove ,
  • peteršilj,
  • kisla smetana,
  • sol,
  • olivno olje,
  • voda.

Najprej na olivnem olju popražimo čebulo in korenje. Zatem dodamo na kocke narezano zeleno, krompir, česen. Premešamo in takoj dodamo začimbe. Ker maščoba ne sme biti prevroča, ta čas, ko dodajamo začimbe, lonec odstavimo z ognja, ali ogenj zmanjšamo. Sploh rdeča paprika in poper rada zagrenita, če je maščoba prevroča.
​Ker je pomembno, da se začimbe povežejo z maščobo, boste morali uporabiti več kot le žlico olivnega olja. ​Dodamo torej kurkumo, ingver, cimet, poper, mleto kumino, dimljeno rdečo papriko in na koncu še paradižnikovo omako. 

Vse skupaj dobro premešamo, vrnemo lonec na ogenj, še malo premešamo, dodamo lečo in zalijemo z jušno osnovo. Zalijemo še s toliko vode, da je bo vsaj za 3 prste nad lečo. Solimo in vse skupaj kuhamo na nizkem ognju nekje 45 minut. V enolončnico vmešamo sveži peteršilj. 

Pri serviranju ponudimo še žlico kislo smetane, ki jo vmešamo v enolončnico.

HUMUS – ČIČERIKIN NAMAZ

  • 100 g čičerike (ali 200 g že kuhane čičerike),
  • 1 žlica olivnega olja,
  • sol in začimbe,
  • pol limone,
  • 1 žlička zmletega peteršilja,
  • 1 strok česna,
  • 2 dl vode.

Čičeriko obvezno čez noč namočim v vodi. Naslednji dan odlijem vodo, stresem čičeriko v ekonom lonec in dolijem novo vodo. Čičeriko kuham 1 uro. Če se vam mudi ali če ste jo pozabili namočiti lahko kupite tudi že skuhano čičeriko. Skuhano čičeriko, česen in olivno olje dam v palični mešalnik ter zmeljem. Namazu dodam še sok polovice limone, peteršilj ter posolim.

FIŽOLOVI RJAVČKI S ČOKOLADO

  • 425 g kuhanega fižola,
  • 3 jajca,
  • 75 g masla (stopljenega),
  • 20 ml črne kave,
  • 55 g kakava v prahu,
  • 150 g sladkorja,
  • 55 g mletih mandljev,
  • 1 žlička vanilije,
  • 1 žlička pecilnega praška,
  • 100 g temne čokolade.

Pečico vključimo in nastavimo na 180 stopinj Celzija. V mešalnik dodamo fižol, jajca, maslo in kavo. Sestavine zmešamo do gladkega. Nato dodamo kakav, sladkor, mandljevo moko, vanilijo in pecilni prašek. Sestavine ponovno zmešamo do gladkega. Na koncu dodamo še na manjše kose nalomljeno (narezano) temno čokolado in sestavine še zadnjič dobro premešamo. 

Globok pekač (velikosti približno 18 x 18 cm) obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo pripravljeno testo. Pekač za 30 minut potisnemo v ogreto pečico. 

Ohlajeno maso razrežemo na enako velike kose. Rjavčke serviramo na krožnike in po želji okrasimo s stepeno smetano.

(Število obiskov: 136)
Dostopnost