Skoči na glavno vsebino

Kanadska ženska fundacija Canadian Women’s Foundation je v času epidemije koronavirusa ustvarila mednarodni znak SignalForHelp, gib roke, ki ga žrtve nasilja lahko uporabljajo pri videoklicih ali pri pogovoru z drugimi ljudmi in tako sporočijo, da potrebujejo pomoč.

 Z uporabo tega znaka lahko žrtev brez uporabe besed pokaže, da je v situaciji, kjer je izpostavljena nasilju ali grožnjam in potrebuje nekoga, ki bi zanjo poklical pomoč.

V projektni skupini Reagiraj! Nisi sama-nisi sam so pripravili kampanjo oz. poziv za prepoznavanje mednarodnega znaka za nasilje. V tem času je ta znak več kot dobrodošel, saj je veliko ljudi, žrtev nasilja, ki so zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja virusa zaprti v istem prostoru skupaj z nasilnežem. Ker gre za znak, ki ga oseba lahko uporabi brez besed, je njegova uporaba možna tudi v primeru, ko se nasilnež nahaja v istem prostoru kot žrtev. Ta gib roke je alternativa klicu na pomoč in pomeni signal za policijo, družinske člane, prijatelje, da oseba na drugi strani potrebuje pomoč.

Mednarodni znak, s katerim lahko nakažete, da doživljate nasilje v družini, brez da bi pustili kakršnekoli dokaze, ki bi jih lahko nasilna oseba uporabila proti vam: Proti kameri pokažite odprto dlan, premaknite palec v dlan in ga z ostalimi prsti pokrijte v pest.

Več v posnetku: https://www.youtube.com/watch?v=CI7en5-wNao&ab_channel=Reagiraj%21nisisama%2Cnisisam 

 

Vir: Policija.si

(Število obiskov: 94)
Dostopnost