Skoči na glavno vsebino

Sedmošolci na Idrijskem so dodobra spoznali življenje v Spodnji Idriji in v okolici.

Že tretjič zapored je bil v okviru Mreže šol v Geoparku Idrija izveden naravoslovni dan za učence sedmega razreda v mrežo vključenih osnovnih šol, in sicer OŠ Idrija, OŠ Sp. Idrija, OŠ Cerkno in OŠ Črni Vrh nad Idrijo.

V letošnjem šolskem letu je bil dan izveden v organizaciji Osnovne šole Spodnja Idrija in Geoparka Idrija.

Mesimo_svoj_kruh     Peharji_čakajo

Dejavnosti za 130 sedmošolcev so organizatorji razdelili v 10 skupin, ki so potekale na matični šoli Sp. Idrija, v Srednji Kanomlji, na domačiji Šturmajce ter v Krnicah. Z bogatim programom, v katerega so se vključili tudi številni zunanji izvajalci, smo želeli predstaviti bogato naravno in kulturno dediščino Spodnje Idrije ter njene okolice.

Letošnji sedmošolci so preko delavnic izdelovanja venčkov, predavanja o zgodovini lončarjenja, izdelave svojega šajbeljčka, spoznavanja krajevne arhitekture, cerkve Marijinega vnebovzetja ter poslikav, izdelave mozaika ter predstavitve izdelave oglarske kope in tudi preko lastnega ustvarjanja spoznali kulturno dediščino območja.

Naravo, procese v naravi ter kaj nam narava ponuja in omogoča so spoznavali na prodišču ob reki Idrijci, na  interpretacijski točki o večnem gibanju Zemlje v Sr. Kanomlji ter v Krnicah z zeliščarkama. Pozabili nismo niti na kulturo prehranjevanja v preteklosti in kulinariko, saj smo pekli kruh ter kuhali spodnjeidrijske štruklje.

Navkljub nekaj dežnim kapljam je bil dan uspešen in lepo sprejet med učenci, učitelji ter izvajalci aktivnosti. S takimi dejavnostmi pridobimo vsi, tako šole, ki sledijo učnemu načrtu, tako Geopark Idrija, ki s to aktivnostjo izpolnjuje svojo dejavnost, najbolj pa učenci, ki spoznajo in izkusijo svojo bližnjo okolico, in to na mestu samem.

(Število obiskov: 104)
Dostopnost