Skoči na glavno vsebino

Vlada RS je glede na zaskrbljujočo epidemiološko situacijo 11. 11. 2021 ponovno pretresla Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19. Tokrat vas seznanjamo z dodatnimi informacijami glede samotestiranja v šoli.

Učenci bodo od srede, 17. 11. 2021, dalje obvezno izvajali testiranje s testi HAG za samotestiranje za potrebe izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa, in sicer trikrat tedensko v šoli (ob ponedeljkih, sredah in petkih) v matični učilnici pod nadzorom učitelja, ki jih bo poučeval prvo šolsko uro.

Starši teste brezplačno prevzamete v lekarni. Učencu pripada 15 testov HAG za samotestiranje na mesec. Učenec naj najkasneje v sredo prinese v šolo 5 testov v pripadajoči škatlici (ker že ima pripravljene luknjice za postavitev epruvete).

Vsi učenci od 1. do 9. razreda bodo samostojno izvedeli postopek samotestiranja, učitelj pa bo na koncu preveril rezultate samotestiranja. Prosimo vas, da se doma z otrokom pogovorite o postopku samotestiranja, pri čemer vam je lahko v pomoč video na naslednji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=Ljc9hG7xsFU. Priporočamo, da otrok samotestiranje ob vaši prisotnosti poskusi izvesti tudi sam.

Po opravljenem testu bodo učenci nadaljevali s poukom. Učenec, ki bo imel pozitiven rezultat, bo v prostoru za izolacijo počakal na starše. V nadaljevanju boste morali vzpostaviti še kontakt z otrokovim pediatrom, ki vam bo nudil nadaljnja navodila. Prosimo, da o rezultatu PCR testa obvestite razrednika.

Starši oz. zakoniti zastopniki boste za svojega otroka pisno podali svoje strinjanje oz. nestrinjanje glede testiranja s testi HAG za samotestiranje v šoli (obrazec so učenci danes dobili v šoli, prilagamo pa ga tudi v priponki). Obrazec naj učenec prinese v šolo že jutri, najkasneje pa v sredo, 17. 11., oziroma prvi dan, ko pride v šolo.

Učencem, ki izpolnjujejo pogoj prebolevnosti, cepljenja ali testiranja s testom PCR ali testom HAG, ne bo treba izvajati samotestiranja. Če se boste v teh primerih odločili, da se učenec ne bo samotestiral v šoli, mora učenec dokazilo o izjemi pred samotestiranjem pokazati nadzornemu učitelju.

V primeru, da boste starši v obrazcu izrazili nestrinjanje s testiranjem s testi HAG za samotestiranje v šoli ali učenec v šolo sploh ne bo prinesel izpolnjenega obrazca, se bo tem učencem začasno prepovedalo zbiranje v šoli. Ti učenci se bodo v skladu s sklepom šolske ministrice izobraževali na daljavo (Sklep o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo; Uradni list RS, št. 138/21). Šola bo pouk na daljavo izpeljala v skladu s svojimi zmožnostmi.

Za učence, ki bodo izvajali testiranje s testi HAG za samotestiranje v šoli, se bo štelo, da za udeležbo v obšolskih dejavnostih izpolnjujejo pogoj PCT.

Prilagamo vam tudi Protokol samotestiranja, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje.

Glede na naš skupni cilj, da šole ostanejo varen prostor in s tem čim dlje odprte, verjamemo, da bomo s skupnimi močmi in pozitivno naravnanostjo zmogli izpeljati samotestiranje tako, da bo za vse udeležene čim manj stresno.

Janja Habe, ravnateljica

(Število obiskov: 83)
Dostopnost