Skoči na glavno vsebino

LETOŠNJI SVETOVNI DAN HRANE V ZNAMENJU SVETA BREZ LAČNIH

Svetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra. Pred 41-timi leti ga je uvedla  Organizacija za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki deluje znotraj Združenih narodov. Na ta dan potekajo po svetu različni kongresi na tematiko prehrane in lakote v svetu.

Na šoli ga letos obeležujemo s priložnostno razstavo literarnih, likovnih in naravoslovnih izdelkov.

Drobtinica, ki je akcija Rdečega križa v katero smo bili povabljeni s strani Območnega združenja Idrija, je tema razmišljanj učencev od 6. do 9. razreda. V nastajanju je istoimenska knjiga, ki bo obogatila šolsko knjižnico.

 

Dovolj je tega,
Razlogov ni,
Ogromna je revščina,
Bodimo pametni vsi.
Trošenje hrane,
In umiranje ljudi,
Nobenega ne gane,
In vsem se mudi.
Cvet dobrote naj se ponovno rodi,
Ej, ti, pamet vžgi!

                             Gaja Rejec, 9.a

 

S plakatom prehranske piramide tretješolci prikazujejo zastopanost posameznih vrst živil enodnevnega šolskega jedilnika. Posredujejo nam ugotovitve in nasvete za zdravo prehranjevanje.

Likovno videnje jabolka, ki baje odžene zdravnika stran pa prispevajo prvo in četrtošolci.

 

Ob besedi drobtinica pomislim na drobtine, ki ležijo na tleh. Spomnim se tudi, kako kdaj ravnamo s hrano. Kot, da bi bili gotovi, da jo bomo imeli vse življenje dovolj. Mislim, da bi morali bolj paziti nanjo in imeti več spoštovanja. Nekateri ljudje se mastijo s hrano in jo tudi zavržejo. Spet drugim pa bi ta ista hrana pomenila celo bogastvo in bi bili zanjo pripravljeni storiti marsikaj.

Zato hrano spoštujmo in je ne razmetavajmo. Mogoče nekoč ne bomo živeli v takem izobilju.

David Vončina, 9.a

 

(Število obiskov: 118)
Dostopnost