Skoči na glavno vsebino

Danes, 16. oktobra je svetovni dan hrane, ki ga pod okriljem Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo obeležujemo že 41 let.

S hrano se srečujemo vsak dan, saj je nujno potrebna za naše življenje. Živimo v tistem de sveta, kjer jo imamo še vedno v izobilju in nam je tudi zato postala samoumevna. Ob srečanju z epidemijo Covida-19 pa smo se začeli še bolj zavedati neizmerne vrednosti hrane pridelane in predelane v domačem, bližnjem okolju.

Za vsakega izmed nas je koristno, če imamo možnost, znanje in veščine, da sami pridelamo hrano, jo po potrebi predelamo, pripravimo in na kulturen način v prijetni družbi tudi primerno zaužijemo oz. ustrezno shranimo/konzerviramo za kasnejšo uporabo. To so odločilni prehranski izzivi, ki bi jim kot posamezniki oz. kot družba morali slediti, če želimo ohraniti človekovo zdravje in ravnovesje naravi.

Prav zato se letošnja tema svetovnega dne hrane glasi »Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj« in poudarja pomembnost kmetov in drugih zaposlenih v živilsko predelovalni industriji. Vse vključene v prehransko oskrbovalno verigo so poimenovali kar »živilski junaki«. Poleg kmetov pridelovalcev in vseh zaposlenih, ki se ukvarjajo s hrano so v šolah to tudi kuharji v šolski kuhinji, ki za vas pripravljajo obroke ter učitelji, ki vas učimo o hrani in vas spodbujamo h kulturnem prehranjevanju.

Torej danes, na svetovni dan hrane vas vabimo k akciji, da spoznamo živilske junake naše šole.

Kdo ste to? Vsi, ki ste kdaj koli že posejali ali posadili rastlino, jo negovali in gojili ter na koncu pojedli oziroma ste obrali njene plodove in jih porabili v prehrani. In če vam je to uspelo nedvomno sodite med junake.

Koliko nas je boste lahko videli v jedilnici šole, kjer bodo zbrani vsi podpisi.

Vabljeni učenci in delavci šole.

»Gojimo, hranimo, ohranjajmo. Skupaj«

Organizatorka šolske prehrane

Vida Makuc Peternel

(Število obiskov: 89)
Dostopnost