Skoči na glavno vsebino

Svetovni dan hrane se praznuje vsako leto 16. oktobra pod okriljem Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO). Njegov glavni namen je ozaveščanje, da v svetu živi milijarda ljudi, ki trpi za pomanjkanjem hrane. Vsako leto FAO izpostavi posebno temo, ki letos poteka pod geslom »Združeni proti lakoti«.

S tem geslom opozarjajo, da se lahko proti lakoti borimo le tako, da vsi povečamo proizvodnjo hrane. Letos še poseben poudarek namenjajo pomenu razvoja kmetijstva v danih pogojih in pomenu lokalne, vsaj delno samooskrbne pridelave hrane. Tako pridelana hrana je varnejša, zdravju koristna ter kakovostnejša v primerjavi s hrano, ki je transportirana od daleč in  industrijsko predelana.

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja RS ob tem dnevu poudarja, da je lokalno pridelana hrana pomembna za kakovostne in uravnotežene obroke. Zlasti so taki obroki pomembni v obdobju odraščanja, saj otrokom in mladostnikom zagotavljajo energijo za delovanje in obnovo telesa, omogočajo zdravje, rast in telesni ter kognitivni razvoj.

Več na: http://www.nijz.si/sl/svetovni-dan-hrane-lokalno-pridelana-hrana-za-kakovostne-in-uravnotezene-obroke

Naša šola se pridružuje praznovanju Svetovnega dneva hrane z začetkom razdeljevanja sadja in zelenjave iz Sheme šolskega sadja in zelenjave. Učenci boste tudi letos deležni od 25 do 30 obrokov lokalno pridelanega, večinoma svežega sadja in zelenjave. Obroki bodo dodani k vaši redni malici in so za vas brezplačni. Morebitne viške dodatnega obroka vam bomo ponudili tekom celega dneva v sadno zelenjavnem kotičku v 3. nadstropju šole ali v šolski jedilnici.

Pridružite se torej letošnjemu geslu ob Svetovnem dnevu hrane in vsaj poskusite tudi tisto sadje ali zelenjavo, ki je sicer ne ter tako poskrbite za svoje zdravje in za čim manj odpadne hrane.

Organizatorka šolske prehrane, Vida M. Peternel

(Število obiskov: 52)
Dostopnost